Restauracja
Specjały Naszej Karczmy
- Gęś faszerowana grzybami z jałowcem podana z kopytkami i burakami na ciepło.
- Kartacze litewskie z cebulą i boczkiem.
- Korytko Zagłoby (to trzy rodzaje mięs pieczonych na ruszcie do tego ziemniaczki z ziołami, kapusta zasmażana i sos czosnkowy).
- Filet z piersi kaczki podany z pieczonymi jabłkami i majerankiem.
- Naleśniki ze szpinakiem.
- Kulebiak z sosem grzybowym (to pierożek drożdżowy z pysznym nadzieniem).
Przekąski zimne
- Śledź z jabłkiem, cebulką w śmietanie lub oleju.
- Tatar z polędwicy wołowej z cebulką, ogórkiem i marynowanymi pieczarkami.
- Sałatka z serem feta, papryką i oliwkami.
- Sałatka z kurczakiem, sałatą i warzywami.
- Pajda chleba ciemnego lub białego ze smalcem i ogórkiem.
Przekąski gorące co jak dania wyglądają
- Placek z ziemniaków tarty z gulaszem podawany.
- Pierogi kresowe z wiejską śmietaną lub okrasą
- Placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem
- Placki ziemniaczane z łososiem, kaparami i kleksem śmietany lub sosem grzybowym.
Zupy
- Staropolski żur na białej kiełbasie, prawdziwych grzybach w czarce z chleba, podany z sosem czosnkowym.
- Barszcz czerwony z kołdunami litewskimi.
- Rosół z sąsiadowej kury z makaronem (w niedzielę ze swojskim z 10 jaj przyrządzonym) lub kołdunami litewskimi.
- Flaczki staropolskie z pszenną bułką lub chlebem.
- Zalewajka kresowa z pulpetami i ziemniaki okraszonymi.
Mięsiwa pieczone, duszone i smażone
- Golonka z prosięcia pieczona w piwie i warzywach z wiejskiego warzywnika.
- Bouef Strogonow z polędwicy wołowej.
- Schabowy polski na kapuście zasmażanej.
Mięsiwa z rusztu
- Polędwica wołowa z grzybami lub w sosie śmietanowo borowikowym.
- Karkówka wieprzowa Pana Wołodyjowskiego.
- Pierś z kurczaka grillowana po szlachecku lub gotowana w sosie chrzanowym.
Dania z ryb
- Pstrąg z górskiej rzeki, ziołami przyprawiony pieczony lub gotowany w folii.
Surówki i warzywa na ciepło
- Bukiet ciepłych warzyw.
- Szpinak zasmażany.
- Kapusta po góralsku z kminem i słoniną.
- Buraczki zasmażane na patelni.
- Bukiet surówek na zimno.
Dodatki
- Ziemniaki z wody z koprem i masełkiem.
- Ziemniaki z patelni ze skwarkami i przyprawami podane.
- Kopytka gotowane lub smażone ze skwarkami.
- Frytki.
- Sos czosnkowy lub pieczeniowy.
- Chrzan, musztarda lub keczup.
Jadło na gorące dni
- Chłodnik Litewski z młodego buraczka z jajkiem i szczypiorkiem.
- Chłodnik ogórkowy z prażonymi orzechami.
- Patelnia drwala podawana zawsze z kwaśnym mlekiem.
- Gołąbki z soczewicą, boczkiem oraz grzybami w warzywnym sosie lub polane miodem z orzechami.
- Wołowina po Sarmacku a do tego kopytka oraz aromatyczne buraczki.
Popitki gorące
- Kawa espresso.
- Kawa parzona.
- Cappucino.
- Kawa latte
- Herbaty do wyboru (różne smaki).
- Dzban herbaty.
Popitki zimne
- Napoje chłodzące (coca-cola, sprite, fanta, tonic).
- Woda mineralna.
- Soki (jabłko, pomarańcza, grapefruit, czarna porzeczka, banan).
Piwo
- Piwo z beki Żywiec.
- Piwo z butli Gingers, Tyskie, Lech.
Dworskie trunki
- Wermuth, Rum, Gin, Tequilla, Brandy, Whisky, Cognac.
Starodawne trunki
- Siwucha, Żytnia Sobieski.
- Pan Tadeusz, Śliwowica, Krupnik, Żołądkowa, Żubrówka, Finlandia.
Grzańce ludowe
- Kufel Piwa Czerep Zagłoby.
Specjały Staropolskie
- Zerwikaptur.
Napitki mieszane
- Wściekły Sobaka (wódka, sok malinowy).
- Żubr z puszczy (żubrówka, sok jabłkowy).
- Wesołe dziewczę (gin, grenadayna).
- Krwawa Azja (wódka, sok pomidorowy).
- Ataman (malibu, mleko, sok ananasowy).
- Kielich Białogłowej (amaretto, wódka, sok pomoarańczowy).
- Jeździec z Zachodu (Jack Daniels, amaretto, Malibu).
Coś na słodko
- Ciasto Karczmarki (domowe wypieki).
- Naleśniki Babuni z dżemem, serem.
- Puchar Białogłowej (lody, sosy, bita śmietana).
- Strudel jabłkowy w sosie waniliowym z gałką.
Przepisy Szefa Kuchni
Kartacze z mięsem
15 ziemniaków surowych i 5 ugotowanych, jajo, sól. Nadzienie: 0,5kg wieprzowiny bez kości, 1 cebula, natka pietruszki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek.
Surowe ziemniaki obrać, umyć i zetrzeń na tarce o drobnych oczkach. Sok z ziemniaków odsączyć i odstawić na 10-15 minut. Gdy na górze zbierze się skrobia dodaj ją do startych ziemniaków. Połącz z ugotowanymi ziemniakami, masę dopraw i dokładnie wyrób. Przygotuj nadzienie – mięso zmiel, dodaj podsmażoną cebylę, starty czosnek i przypraw. Wszystko dokładnie wyrób. Z ciasta ziemniaczanego formuj kule i po śodku udkładaj nadzienie, ściśnij i formuj obłe pyzy. Tak przygotowane kluski gotuj w osolonej wodzie około 20 minut. Danie należy polać skwarkami i smażoną cebulką.
Królik w śmietanie
1 kg królika, 2 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 selera, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku, 0,5 litra śmietany 30%.
Królika namoczyć na noc w kwaśnym mleku, następnie opłukać i ugotować z jarzynami i przyprawami. Gdy mięso będzie już miękkie wyjmujemy je i przyrządzamy sos śmietanowy. Na patelnie kładziemy łyżkę masła, łyżeczkę mąki i po zrobieniu jasnej zasmażki podlewamy wywarem w którym gotował się królik. Dodajemy pokrojone warzywa śmietanę 30% oraz koperek. Wkładamy królika i gotujemy nie przykrywając go na patelni, tak długo aż sos się zredukuje do wymaganej gęstości. Danie podajemy z ziemniaczkami i buraczkami.
Smacznegoooo…
Zorganizujemy Twoją uroczystość
Oferujemy Państwu przyjęcia indywidualne dla małych grup – biesiada w karczmie…. biesiada polska…. z legendarnym zerwikapturem.
Przyjęcia obiadowe dla dużych grup przyjezdnych… a zatrzymujących się w Świdnicy na zwiedzanie lub podążających dalej…
Bardzo kameralne kolacje i biesiady dla gości indywidualnych lub małych grup .
Kameralne bale sylwestrowe i karnawałowe, przyjęcia weselne i imprezy okolicznościowe. Szczególnie zaś popularne są u nas przyjęcia Komunijne.
Dysponujemy dla Państwa trzema salami. Myśliwską, w której możemy ugościć około 50 osób. Włościańską, z bufetem i stylowym otwartym kominkiem, na około 25 osób. Kameralną z salą Carską na piętrze, mogącą pomieścić około 40 osób.
Przed Karczmą znajduje się mały ogródek piwny.
Ugościmy Każdego kto zawita w nasze progi.